28-03-08

Ook in "de Gelderlander"

'Bullet' en 'Belle', Arnhems supertalent

door Bernard Groeneveld. donderdag 27 maart 2008 | 03:33 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 27 maart 2008 | 08:28

Wesley Lommers in actie tijdens de Viking Race in ijsstadion Thialf in Heerenveen. De Arnhemmer won er drie van de vier afstanden en het eindklassement. Bovendien vestigde hij op de 500 meter een officieus wereldrecord voor 14-jarigen: 39,10 seconden. foto Henk-Jan Dijks/Pro Shots

Wesley Lommers in actie tijdens de Viking Race in ijsstadion Thialf in Heerenveen. De Arnhemmer won er drie van de vier afstanden en het eindklassement. Bovendien vestigde hij op de 500 meter een officieus wereldrecord voor 14-jarigen: 39,10 seconden. foto Henk-Jan Dijks/Pro Shots

ARNHEM - Natuurlijk, Arnhem heeft Ludwig Meijering, de schaatser die nog elk seizoen wereldrecords vestigt in zijn leeftijdscategorie (70+). En liefhebbers van de schaatssport zijn er genoeg, maar iemand die op nationaal of zelfs hoger niveau goed mee doet?

Al jaren niet meer, als die er ooit is geweest. Maar hij komt er aan. Wesley Lommers is zijn naam, veertien jaar en vastberaden om de wereldtop te halen.

Wesley is niet de enige, hij heeft een zus, Dominique (12), die al even talentrijk is. Beiden hebben Colombiaans bloed. Hun moeder is van oorsprong Colombiaanse. Vader Ed Lommers bivakkeerde jarenlang in het Zuid-Amerikaanse land en vond er behalve zijn vrouw ook de liefde voor het skeeleren, in Colombia een immens populaire sport.

Wesley heeft het 'virus' overgenomen, want ook op de skeelers is hij een uitblinker. Bij de Europese jeugdkampioenschappen in Heerde behaalde hij vorig jaar goud, zilver en brons. Op de schaats werd hij deze winter Nederlands kampioen supersprint (100/300 meter) en won hij in Thialf met grote voorsprong de Viking Race, het officieuze EK voor de jeugd. Dominique werd er bij de pupillen tweede. Na drie van de vier afstanden stond ze nog aan de leiding.

Wesley is een koele. "Of ik spanning voelde? Nee, totaal niet", zei hij na de Viking Race. Het was immers al de derde keer dat hij deelnam. Hij vestigde er een (officieus) wereldrecord op de 500 meter voor 14-jarigen (39,10 seconden). "Dat voelde ik al aankomen", reageerde hij zelfverzekerd. "Alles klopte en het liep perfect." Ook om zijn doelstelling draait 'Bullet', zoals zijn bijnaam luidt, niet heen. " Steeds snellere tijden rijden en de wereldtop halen. Ik ga door tot ik er ben."

Vader Lommers is behalve op Wesley ook apetrots op Dominique, die evenals haar broer in het paasweekeinde nog nieuwe mijlpalen neerzette. Wesley scherpte zijn beste tijden op de 100 en 300 meter aan, 'Belle', zoals de jongste telg wordt genoemd, verbeterde bij de 11/12-jarigen tot twee keer toe de beste tijd ooit op de 500 meter en bracht het record op 44,21.

Bang dat Dominique de belangstelling voor de sport de komende jaren verliest, zoals bij veel tienermeisjes gebeurt, is Ed Lommers niet. "Als je zo'n voorbeeld als Wesley voor je hebt, is dat absoluut uitgesloten."

De familie Lommers is zelfbewust. De training regelen ze voor een belangrijk deel zelf. Op de schaatsbaan in Deventer is Piet van Oosterom, die er een professionele schaatsacademie bestiert, de begeleider. Hij is lyrisch over het Arnhemse talent. " Wesley is een fysiek sterke jongen, maar heeft ook een enorme mentale kracht, een type Hedrick. Alles in het gezin staat ook in het teken van sport ", aldus Van Oosterom.

Wesley en Dominique hopen vanaf oktober behalve in Nijmegen en Deventer voor de training ook gebruik te kunnen maken van de nieuwe IJsbaan Twente, naast het Arke-stadion in Enschede. "Dat moet een snelle baan worden", weet Wesley al.

Nu het schaatsseizoen voorbij is, staat voor hem alles weer in het teken van het skeeleren. Het grote doel is deelname aan de wereldkampioenschappen in Gijon. "Hij wordt misschien wel de jongste deelnemer ooit", zegt zijn vader.


Wesley Lommers weer sneller op 500 meter

dinsdag 11 maart 2008 | 03:10 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 11 maart 2008 | 08:26

HEERENVEEN - Wesley Lommers heeft tijdens de Viking Race in het Thialfstadion in Heerenveen het officieuze wereldrecord op de 500 meter voor 14-jarigen opnieuw verbeterd.
De Arnhemse schaatser reed 39,10 seconden, 0,10 sneller dan een dag eerder. Lommers won bij de C1-jeugd met grote voorsprong. Zijn zus Dominique (12) werd bij de B-pupillen tweede.

 

00:15 Gepost door Jan in Competitie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.